Segítség, elhagynak a dolgozóim! Mit tegyek?

Napjainkban a nagyvállalatok és a kisebb cégeknek egyaránt komoly munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A magas fokú dolgozói mobilitás egyik velejárója a folyamatos fluktuáció, ami nem csak a humán erőforrás terén, de anyagi szempontból is nagy kihívások elé állítja munkáltatókat.

A megüresedett helyek megtöltése sok időt vesz igénybe, az új munkaerő betanítása pedig költséges. Garanciát senki nem vállal arra, hogy egy újonnan jött dolgozó pár hónapon vagy héten belül nem dönt úgy, hogy mégis máshol próbál szerencsét és elhagyja a vállalat kötelékeit.

A magas fluktuáció fő okai

Annak, hogy napjainkban egy cég dolgozói szinte folyamatosan, akár havonta is cserélődhetnek, alapvetően több oka van. Az egyik a már említett, magas fokú munkavállalói mobilitás. Az elmúlt évtizedekhez képest a dolgozóknak jóval több lehetősége van arra, hogy ha elégedetlenek munkakörülményeikkel, gond nélkül váltsanak. Egy másik, ennél sokkal negatívabb jelenségnek a modern demográfiai trendek tekinthetők. Az egyre nagyobb méreteket öltő népességfogyás és elöregedés erőteljesen hozzájárul a komoly munkaerőhiányhoz, ami előidézi a manapság a legtöbb cég esetében jellemző fluktuációt.

A fluktuáció negatív hatásai

A munkaerő folyamatos váltakozása több szempontból is negatív hatással lehet egy vállalatra, és nem csupán anyagilag viselheti meg a vezetőséget. A hazai felmérések adatai szerint a távozó munkaerő pótlása nem csupán költséges, de időigényes is, a befektetett idő, energia és pénz pedig gyakorta nem térül meg, hiszen az újonnan érkezett alkalmazottak néhány hónap után tovább is állnak a vállalattól. Ez évente akár több millió forintos bevételkieséshez is vezethet, hiszen az új munkaerő toborzása és betanítása is pénzbe kerül, arról pedig nem is beszélve, hogy így értékes hetek, vagy hónapok is eltelhetnek aktív munka nélkül. Ez pedig egy kisebb cég esetében komoly problémákat vethet fel.

Hogyan harcolhatunk hatékonyan a fluktuáció ellen?

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk megtartani dolgozóinkat, meg kell tanulnunk az ő fejükkel gondolkodni, és az ő szemszögükből látni cégünk hierarchiáját és működését. Mire vágyik a munkaerő? Milyen lehetőségei vannak az előrelépésre? Kaphat-e vállalatunknál dolgozva stabil jövőképet? Az ehhez hasonló kérdések megválaszolása segíthet feltérképezni azt, vállalatunknak milyen téren van szüksége a fejlődésre abban az esetben, ha szeretné csökkenteni fluktuációt és megakadályozni ezáltal a folyamatos munkaerőhiányt.

Rengeteg lehetséges megoldás létezik, ezek közül szeretnénk most a három leggyakoribbat és leghatásosabbat bemutatni:

Béremelés és béren kívüli juttatások

A fluktuáció csökkentésének egyik, talán leginkább evidens módja a dolgozók munkájának magasabb anyagi, vagy béren kívüli juttatások formájában történő honorálása. Mindnyájan pénzből élünk, és pénzért dolgozunk, éppen ezért a magasabb fizetések és kedvezőbb béren kívüli juttatások sokak számára lehetnek csábítóak. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról sem, hogy az anyagi elismerés nem minden, és a magas fizetések sem jelentenek biztosítékot arra, hogy cégünk dolgozói nem máshol találják meg a számukra ideális munkakörülményeket.

Ideális munkakörülmények megteremtése

A legtöbb, munkavállalók körében végzett felmérés azt bizonyítja, hogy a megfelelő munkahelyi atmoszféra és az emberi bánásmód a magas fizetéseknél is többet számítanak, és a leghatékonyabban akkor tarthatjuk meg dolgozóinkat, ha bizalommal viseltetünk irántuk, és egyenrangú félként kezeljük őket. A kulcs az őszinte kommunikációban és az emberi tényezők komolyan vételében rejlik.

Folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőség

A motivált munkavállaló jó munkavállaló. És ki más lehetne motiváltabb, mint az az ember, aki előtt folyamatosan ott lebegnek saját céljai, és tisztán látja az elérésükhöz vezető utat. Minél több lehetőséget adunk dolgozóinknak álmaik megvalósítására, minél több képzést szervezünk fejlődésük érdekében, és minél nagyobb a mobilitás a hierarchiánkban, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy vállalatunk küldetését saját szívügyüknek és saját céljuknak is fogják érezni egyben.

hozzászólás írása


Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük