kép

Önéletrajz titkok – lerágott csontnak tűnik? Nem az! Mutatjuk, miért

Úgy tűnhet, hogy önéletrajzot írni egyszerű. Hiszen csak leírsz néhány, egyértelműnek tűnő adatot magadról, és már küldöd is a leendő munkáltatódnak. Arra sincsen szükség, hogy minden munkahelyhez más-más önéletrajzot adj be. Ugyan már, ki hallott már ekkora butaságot? Nincs más dolgod: vegyél elő egy képet magadról, ami nemrég készült – tökéletes lesz az, amit a nyaraláson lőtt rólad a barátnőd vagy anyukád! Az sem baj, ha a Nap egy kicsit a szemedbe süt, ha vizes és borzos a hajad, picit megégtél – a fürdőruha és a strandpapucs pedig még igazából menő is, hiszen jó alakod van, izmos a tested! Aki mást mond, az biztosan csak irigykedik ugyebár, hiszen ő biztosan nem nyaralt olyan király helyen, ahol te!

Nos, nagyon reméljük, hogy te ezt eddig nem így csináltad, és sikerült rávilágítanunk arra, hogy mennyire fontos a jó önéletrajz és miért. Viccesnek tűnhet így számodra ez a kis bevezető, de az igazság az, hogy sajnos a személyügyi osztályon dolgozó, azaz HR-es szakemberek, interjúztatók, fejvadászok tapasztalata szerint az önéletrajzok legnagyobb részére még mindig hasonló felépítés jellemző.

Ha pedig eddig így írtad az önéletrajzodat, akkor jó hírünk van számodra! Hiszen már pusztán azzal, hogy sokkal jobban odafigyelsz erre, nagyobb eséllyel kerülhetsz be az általad vágyott állásra. Ugyanis az önéletrajzot nem csak egy kreatív szakembernek, grafikusnak, írónak vagy akadémiai professzornak illik a tudásához mérten szépen, igényesen összeállítani. Ha nyolc általánost végeztél, akkor is illik egy átlátható, követhető, egyértelmű kis szöveget írnod, még akkor is, ha ez mindössze pár sort jelent. Az Interneten számos sablon közül válogathatsz – ha nem egy kreatív igazgatói pozícióra jelentkezel, ez is elég lehet. Valamint nyugodtan kérd meg egy ismerősödet, biztosan szívesen segít a jó megfogalmazásban, helyesírási hibák kijavításában!

Ami a fotót illeti: légy szíves, vedd rá a fáradtságot és készíttess egy profi fotót magadról! Ha nincs sok pénzed, akár az is elég lehet, ha a beülsz egy automatába, esetleg megkérsz erre valakit. A lényeg, hogy öltözz fel legalább úgy, ahogyan az állásinterjúra mennél! Legyél tiszta, ápolt, friss a fényképen! A háttér pedig legyen semleges, lehetőleg fehér, és ne látsszon benne semmilyen zavaró, kellemetlen tényező!

Nagyon fontos tehát újra és újra kihangsúlyozni az összeszedett, tudatosan megszerkesztett, helyesírási hibáktól mentes önéletrajz fontosságát, hiszen sajnos mai napig gyakoriak még az igénytelenül beadott jelentkezések. Sajnos, azt kell mondanunk, hogy a szedett-vetett, félvállról vett, olvashatatlan önéletrajzokat egy pillanat alatt félredobják a munkáltatók. De ugyanez lehet igaz egy túlzsúfolt, túlszövegezett, feleslegesen hosszú önéletrajzra is. Nyugodtan vedd ki azokat a munkahelyeket, amelyek nem valószínű, hogy érdeklik azt a céget, ahová pályázol! Bátran írj akár minden cégnek másik önéletrajzot! Ne terheld túl őket a felesleges személyes adataiddal, főleg azért, mert ez a hátrányodra is válhat! Az életkor, családi állapot, de még a lakcím feltüntetése is felesleges – viszont az E-mail-címed és a telefonszámod feltétlenül legyen rajta az önéletrajzon!

Hidd el, ha komolyan veszed az önéletrajz-írást, téged is komolyabban fognak venni a munkáltatók! Fektess ebbe is annyi energiát, amennyit a munkádba szeretnél, és máris egy nagy lépéssel közelebb kerülsz hozzá!

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading