kép

Mit érdemes kérdeznünk egy állásinterjú végén?

Általában az alábbi kérdés az, melyben száz százalékig biztosak lehetünk, hogy ilyen vagy olyan formában, de elhangzik egy állásinterjú lezárásaként: Önnek van bármilyen kérdése a betölteni kívánt pozíciót illetően? Normális esetben ilyenkor rengeteg gondolat kavarog a fejünkben, azonban csak nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre, hogy átgondoljuk azt, mire is érdemes valóban rákérdeznünk.

Rossz kérdés alapvetően nincs, azonban fontos, hogy minden esetben megfontoltan fogalmazzunk. Az alábbi bejegyzésben mutatunk pár olyan dolgot, amire érdemes lehet rákérdeznünk, és néhány olyan témát is, amit bölcsebb lehet elkerülni, ha valóban szeretnénk megkapni a hőn áhított pozíciót.

Először is, kezdjük a nehezebb résszel. Mik azok a dolgok, melyeket érdemes inkább elengednünk?

Ha egy állásinterjú során megadatik annak lehetősége, hogy bármit kérdezhetünk az általunk megpályázott munkakörrel kapcsolatban, próbáljunk meg minél kreatívabban gondolkodni és fogalmazni. Minél nagyobb érdeklődést mutatunk az adott munkakörrel kapcsolatban, interjúztatóink annál inkább érezni fogják azt, hogy valóban elhivatottak vagyunk az állás betöltését illetően. Éppen ezért kerüljük az eldöntendő kérdéseket, melyeket interjúztatóink egy egyszerű igennel vagy nemmel meg tudnak válaszolni. Koncentráljunk inkább arra, hogy valóban a lehető legtöbb információt sikerüljön megtudnunk az adott munkakörről.

A feltűnően egyszerű kérdések mellett azonban érdemes a túlságosan összetett, vagy elvont kérdéseket is kerülnünk. Ezek megválaszolása bonyolult és időigényes lehet. Érdemes tehát lényegre törőnek lennünk és a valóban releváns információk kisajtolására törekedni. Azonban figyeljünk oda arra is, hogy az érzékenyebb témákat érintő kérdéseink ne legyenek túlzottan direktek.

Egyetlen interjú során sem érdemes rákérdezni olyan információkra például, melyek negatív színben tüntethetik fel a céget (a fluktuáció, az alapvető gyengeségek, stb.), de a felkészületlenségünkre rávilágító kérdéseket is érdemes hanyagolni (mivel foglalkozik a cég?). Az ilyen jellegű kérdések ugyanis kellemetlen szituációkat idézhetnek elő, és rossz mederbe terelhetik az egyébként jól sikerült állásinterjúnkat.

Most, hogy már tudjuk, mit és hogyan nem érdemes kérdeznünk, nézzünk pár olyan témakört, melyekkel kapcsolatban érdemes lehet informálódnunk az interjú során.

  • Napi teendők és feladatok

Ha korábban kevés szó esett volna a munkakörrel járó kötelezettségekről, nyugodtan kérdezzünk rá, mik azok a teendők és feladatok, melyeket a pozíció betöltésével nap, mint nap el kell majd látnunk. Kiváló lehetőség ez arra, hogy minden olyan alapvető információt megtudjunk az adott állásról, melyek alapján el tudjuk dönteni, valóban alkalmasak vagyunk-e a feladatra, és valóban szeretnénk-e a cégnél dolgozni.

  • Vállalati kultúra

Nem vagy egészen biztos abban, hogy könnyen be tudnál illeszkedni egy új helyre? Kérd meg az illetékeseket, hogy röviden beszéljenek a munkakörülményekről és a vállalati kultúráról, hogy meggyőződhess arról, valóban ez az a hely, ahol elindíthatod a számodra leginkább megfelelő karrier kiépítését.

  • Jövőbeli lehetőségek

Ha valóban szimpatikus a cég, és az általuk kínált pozíció, és úgy érzed, az interjú is jó irányba halad, érdemes rákérdezni az adott pozíción keresztül megnyíló, jövőbeli lehetőségekre is. Ilyen módon Te is képet kaphatsz azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e karrierben gondolkodnod, és interjúztatóid is látják majd rajtad, hogy hosszú távon gondolkodsz, és elkötelezett vagy céljaidat illetően.

hozzászólás írása


Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük