Hogyan állapíthatjuk meg, ha valaki blöfföl az önéletrajzában

Ha van egy vállalkozásunk, természetes, hogy szeretnénk belőle minden téren kihozni a maximumot. Ahhoz, hogy ez hatékonyan működjön, olyan dolgozókkal kell együttműködnünk, akik segítenek megvalósítani az elképzeléseinket és ezáltal elérni céljainkat. Éppen ezért nem egyszerű feladat, ha új munkaerő kiválasztására kerül a sor.

Az önéletrajzok közt válogatva gyakorta érezhetjük úgy, hogy bizonyos állítások sántítanak. Attól függetlenül azonban, hogy valami gyanús, még nem biztos, hogy nem igaz. De hogyan állapíthatjuk meg a kiválasztás során hatékonyan, ha valaki blöfföl, vagy nagyot mond az önéletrajzában?

Miért fontos az őszinte munkaerő?

A bizalom értékes dolog. Olyan emberekre pazarolni, akik nem mondanak nekünk igazat, sok időnkbe és pénzünkbe kerülhet a későbbiek során. Gondoljunk csak bele: ha valaki már az önéletrajzában valótlanságokat állít, hogyan bízhatnánk meg benne a jövőben? Ebben az esetben nem csupán minket, de cégünket és annak céljait, küldetését sem tartja tiszteletben, ami kiváló jele annak, hogy nincs helye a csapatunkban.

Miért hazudik valaki az állásjelentkezésnél?

Annak, ha valaki már a CV-ben valótlanságokat állít, több oka is lehet. A leginkább kézenfekvő az, hogy nem elég képzett az pozíció betöltésére. A legtöbben ilyenkor a vak szerencsében bíznak, azonban olyan jelöltek is akadhatnak, akik képzetlenségük ellenére valóban magabiztosak, és úgy érzik, könnyedén el tudják majd sajátítani az új feladatkör betöltéséhez szükséges készségeket. Ez persze nem változtat azon, hogy önéletrajzukban nem mondtak igazat, és ha ez az állásinterjú során kiderül, oda a beléjük fektetett bizalom, és nagy valószínűséggel a hőn áhított álláslehetőség is.

Mik a leginkább árulkodó jelei annak, ha valaki valótlanságokat állít önéletrajzában?

  • A munkatapasztalat és a képzettség merőben eltér egymástól

Attól függetlenül, hogy ki milyen végzettséggel rendelkezik, dolgozhat teljesen más szakmában, hiszen az élet útjai kifürkészhetetlenek. Egy diplomás biológusból lehet újságkihordó, azonban fordítva már némileg nehezebb elképzelni a dolgot.

Ha a jelentkező állítása szerint korábban olyan területen dolgozott, amely szakmai végzettséget igényel, ám nincs meg hozzá a megfelelő képzettsége, akkor a napnál is világosabb, hogy blöffölni próbál. Néhány jól irányzott kérdéssel pedig arra is könnyen fényt deríthetünk, ha valaki kitalált munkakörrel, vagy korábbi felelősségi körének eltúlzásával szeretne hozzájutni az általunk kínált pozícióhoz.

  • Gyanúsan sok szakmai tapasztalat

Az, ha pályázónk 30 éves, és önéletrajzában pedig azt állítja, hogy 15 év szakmai tapasztalattal rendelkezik, már alapvetően több, mint gyanús. A korhoz képest számított, túlzottan sok szakmai tapasztalat az egyik leginkább árulkodó jele annak, hogy a leendő munkavállaló valótlanságot állít, de a korábbi munkahelyek ellenőrzésével, esetleges ajánlások bekérésével ez a csúsztatás könnyen leleplezhető.

A foglalkoztatási idő megváltoztatását már némileg nehezebb kiszűrni, azonban akadnak olyan jelek, melyek alapján ez a kis trükk is könnyedén lebuktatható. Például ha két, teljes állásban betöltött, korábbi pozíció időben fedi egymást, abban az esetben nagy a valószínűsége annak, hogy pályázónk CV-jével valami nincs teljesen rendben.

Rengeteg apró jele lehet persze ezen túl is annak, ha a potenciális munkavállaló némileg torzít az adatokon, vagy valótlanságokat állít önéletrajzában. Ezek a csúsztatások azonban odafigyeléssel, és egy jól felépített állásinterjú segítségével általában könnyedén és hatékonyan kiszűrhetők.

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading