kép

Hogyan alakíts ki magadról pozitív benyomást már az állásinterjú előtt?

Hogy állsz az álláskereséssel? Minden rendben? Beadtál egy megnyerő, helyesírási hibáktól abszolút mentes önéletrajzot, motivációs levelet, pályázatot, jelentkezést egy profi, üzleties fényképpel? Azt hiszed, már nincs más dolgod, mint hátradőlni és várni, hogy a szádba repüljön az a bizonyos sült galamb – azaz behívjanak az állásinterjúra?

Nos, el kell mondanunk, hogy tévedsz. A leendő munkáltatód ugyanis ekkor kezd el úgymond figyelni téged. Persze, nem kell semmi rossz, titkos, esetleg bűnös dologra gondolnod, sőt ez alapvetően annak a jele, hogy tetszett nekik a pályázatod és el tudnának esetleg képzelni alkalmazottjukként, munkatársukként.

Egyszerűen arról van szó, hogy ma már mindenki az Interneten keresgél – éppen úgy, ahogy te, a munkáltatók is. Ezért mindenkinek kiemelten oda kellene figyelnie az online jelenlétére. Az már alap, hogy az interjúztató megnézi a Facebook profilt, Linkedin profilt, illetve általánosságban, az Internet keresőmotorjainak segítségével rákeres a jelöltre a neten. Tehát, a legtöbb állásinterjúra téged már úgy fognak behívni, hogy már van egy kép a fejükben rólad.

Ez a kép pedig lehet jó is, de bizony rossz is. Ha tapasztaltad már, hogy beadtál egy erős jelentkezést, szakmai tudásod alapján megfeleltél volna az állásra, de valahogy mégsem hívtak be az állásinterjúra, akkor mindenképpen érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az online jelenlétedre. Építsd fel magad online, és figyelj oda, mit kommunikálsz magadról!

Ugye, nem a rozsdás rákolló a munkahelyed, és nem az Élet iskolája van beírva a végzettségedhez? Nincsenek rólad fotók részegen, hiányos öltözékben, a buliban az asztalon táncolva, nem raksz ki olyan posztokat, amelyek sérthetik mások politikai, vallási, erkölcsi meggyőződését? Nem teszel rasszista megjegyzéseket, nem használsz durva szavakat, nem küldöd el melegebb éghajlatra a rokonaidat, ismerőseidet? A képeiden nem látszik fegyver, erőszakosság, szélsőséges indulat? A képeid, online megjelenésed összhangban vannak az önéletrajzodban állítottakkal?

Tulajdonképpen az lenne a legcélravezetőbb, ha már akkor elkezdenéd rendbe tenni, átalakítani ezeket a dolgokat, mielőtt új állást keresnél. Sőt, igazából az online kommunikációdnak mindig korrektnek, fair-nek kellene lennie, a fényképeidre pedig mindig érdemes lenne kínosan ügyelned, hiszen, mint tudjuk, az Internet sohasem felejt. Hiába törlöd ki a képet, ami egyszer felkerült, az sajnos már felbukkanhat bárhol.

Ha viszont valahová beadtál egy önéletrajzot, azonnal irány az Internet, és a profiljaid rendbe tétele! Ne aggódj, a munkáltatók általában csak a nyilvános profilodat látják, így, ha nagyon ragaszkodsz egy képhez, akkor még mindig megteheted, hogy módosítod a láthatóságát, és csak az ismerőseidnek, illetve a közeli hozzátartozóidnak engedélyezed a megtekintést.

Alapvetően azonban érdemes szőrös-szívűnek, kíméletlennek lenned ebből a szempontból – önmagaddal. Nem csak a közelgő állásinterjú miatt, hanem mert bizonyára te sem szeretnéd semmilyen like-vadász, troll oldalon viszontlátni a képeidet, hozzászólásaidat valamilyen kellemetlen felirattal, ugye? Márpedig ennek sajnos nagy az esélye. Szóval tisztítsd le a netes oldalaidat, és hidd el, nemcsak a munkáltatódnál, hanem a családodnál is jó visszhangja lesz!

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading