5 tipp azzal kapcsolatban, hogyan találd meg pályakezdőként álmaid munkahelyét

Magyarországon a pályakezdő fiatalok élete nem egyszerű. A legtöbb munkahelyen legalább egy év szakmai tapasztalatot várnak el a tőled, az oktatásból frissen kikerülve azonban ez a feltétel teljesíthetetlennek tűnik. De valóban az lenne?

Nem feltétlenül, hiszen mindenre van megoldás! Mutatunk most néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan szerezd meg pályakezdőként is azt az állást, ami a számodra leginkább ideális.

Helyes pályaválasztás

Az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy határozott elképzeléseid legyenek azzal kapcsolatban, mivel is szeretnél foglalkozni az iskola elvégzése után. Mindig céltudatosan koncentrálj azon szükséges képességek és tapasztalatok megszerzésére, melyeket később leendő munkaadód megkövetelhet tőled.

Ha tudod, hogy az általad kiszemelt karrier nagy valószínűséggel nyelvtudást igényel, ne habozz, és tedd le még időben a nyelvvizsgát! Ezzel máris némi előnnyel indulsz azokkal szemben, akik beszélnek ugyan idegen nyelven, de tudásukról korábban nem szerezték meg az azt igazoló, hivatalos dokumentumot.

Diákmunka és szakmai gyakorlat

A legtöbb felsőoktatási intézmény ma már kötelezővé teszi a szakmai gyakorlatot, nem véletlenül. Ennek lényege, hogy a tanulmányaikat befejező diákok ne mindenféle szakmai tapasztalat hiányában lépjenek ki a nagybetűs életbe.

Gyakornoki munka során azonban nem csak szakmai tapasztalattal gazdagodhat az ember, de sok esetben a cégek a gyakorlati idő leteltével akár teljes munkaidős állást is kínálnak. Diákként pedig rengeteg lehetőségünk van arra, hogy gyakornoki pozíciókra pályázzunk, akár teljes-, akár részmunkaidőben.

És ne feledjük, nem csak a gyakornokként eltöltött időt, de a diákmunkát és a közösségi munkát is tekinthetjük szakmai tapasztalatnak.

Profi szakmai önéletrajz

Egy állásra történő jelentkezés legfontosabb alapfeltétele a jól megírt, letisztult és informatív szakmai önéletrajz. Fontos, hogy CV-d amennyire csak lehet, egyedi legyen, és kerüld az előre megírt sablonokat. Szakmai tapasztalataid mellett egészen nyugodtan tüntesd fel minden olyan képességed, mellyel úgy érzed, kitűnhetsz az állásra jelentkezők sokaságából. Ha több nyelven is beszélsz, mindig legyen kéznél egy idegen nyelvű változat is önéletrajzodból.

És bármi is történik, nagyon fontos, hogy mindig figyelj oda a helyesírásra! A pongyolán megfogalmazott, helyesírási hibákkal tűzdelt CV már azelőtt megingathatja benned leendő munkaadód bizalmát, mielőtt egyáltalán behívnának egy állásinterjúra.

Ajánlások

Ha már rendelkezünk némi szakmai tapasztalattal, akár gyakornok, akár diákmunkásként, kérjünk ajánlást korábbi feletteseinktől. Ha volt főnökeink jó véleménnyel vannak rólunk, az bizonyítja azt, hogy a ránk osztott feladatokat lelkiismeretesen és precízen végezzük, ezáltal segít elnyerni leendő munkáltatóink bizalmát, és csökkenti az esetlegesen irányunkban táplált ellenérzéseket.

Használd a közösségi médiát

A Facebook nem csak arra jó, hogy ismerőseinkkel, barátainkkal tartsuk rendszeresen a kapcsolatot. Potenciális álláskereső platformként is tekinthetünk rá. Kövessünk olyan oldalakat, melyek rendszeresen osztanak meg állásajánlatokat. Ezen kívül osszuk meg saját üzenőfalunkon álláskeresési szándékunkat, és kérjük meg ismerőseinket arra, hogy ők is osszák tovább a bejegyzést. Régi kapcsolatrendszerünk sokat segíthet abban, hogy gyorsan és hatékonyan találjunk állást a közösségi média platformjain keresztül.

A Facebook mellett olyan, kifejezetten álláskeresésre specializálódott közösség oldalakon is regisztrálhatunk, mint a LinkedIn, ahol profilunk részletes kitöltése után különböző szakmai körökhöz, csoportokhoz is csatlakozhatunk.

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading