kép

Állást keresel? Ezt a 7 szempontot mindenképp gondold át!

Állást keresel, de valahogy még mindig nem az álomállás jön veled szembe az utcán? Álláskeresésben „a kevesebb néha több” elv jobban érvényesül. Pincérnő akarsz lenni? Akkor ne böngészd a kórház nővéreknek kiírt állásajánlatait! És ha nincs állatorvosi végzettséged, ne akarj lovakat gyógyítani, de például kutyakozmetika szóba jöhet. Rengeteg időt megtakarítasz, ha először is önmagad igényeivel jössz tisztába. Bemutatunk 7 olyan szempontot, amit mindenképpen érdemes átgondolnod, mielőtt megpályázol egy állást.

1. Másoltad? Ne már, légy kreatív és önálló!

A jó önéletrajz a lényeget tartalmazza, a végzettségedet, az eddigi tapasztalatokat, a szükséges nyelvtudásról iránymutató adatokat és slussz. Ne kamuzz, ha még nem fejezted be az egyetemet, ne írd be! Helyette add meg inkább a szakvizsgád tervezett időpontját!

2. Pályakezdő vagy? Mutatjuk, mit csinálj!

Nincs még munkahelyi tapasztalatod és most azon görcsölsz, hogy be sem hívnak elbeszélgetésre? Ennek bizony nagy az esélye, főleg, ha gyakorlattal rendelkezőt keresnek egy állás betöltésére. Nézd meg, hogy a hirdetésben milyen munkafeladatokat jelöltek meg. Ha a hirdető pontosan megfogalmazza, hogy miért van szükség gyakorlatra, alaposan gondold át, hogy háttér tapasztalat nélkül beadod-e a cv-t, aztán az interjún esetleg visszavonulsz. Nem éri meg taktikázni, csak az idődet veszíted vele, és természetesen a HR-es idejét is. Egyébként valamennyi tapasztalatot biztosan fel tudsz mutatni, hiszen dolgozhattál diákszövetkezetnél, vagy leveleztél cégekkel, amikor adatokat kértél a dolgozatodhoz. Ez mind szakmai múltnak számít, mert valahol csak el kell kezdeni.

3. Ugye nem félsz az idegen nyelvű kommunikációtól?

Ami a nyelvtudást illeti, nagyon gyorsan kiderül, ha túlértékelted a tudásodat, főleg ha nem sikerül telefonon hotelszobát foglalni a csapatépítő tréningre, helyesbíteni egy elküldött rendelést, vagy netán megírni egy levelet, amit a főnök egy órás határidővel vár tőled. Ne írj be az önéletrajzodba olyan adatokat, amik nem fedik a valóságot, mert sok kellemetlen percet szerezhetsz magadnak. Ráadásul, ha állást változtatsz, leinformálhatnak, sőt, meg is teszik. Azt viszont kihangsúlyozhatod, hogy fejleszted a tudásodat és nyelveket tanulsz, mert fontosnak tartod, hogy az alapvető társalgásban jártas legyél.

4. Pár szóban a motivációról

Amikor megírtad az önéletrajzot, ugye nem hagytad benne a sablon által javasolt és mindenkire ráillő jelzőket? A HR-esek azt az oldalt már el sem olvassák. A motivációs levélben fejtsd ki, hogy miért lenne jó a cégnek pont veled dolgozni. Mit nyerne, ha téged alkalmazna, mivel gazdagítanád a palettáját? Egy ilyen levél arra is jó, hogy pár mondatban összeszedd a rólad szóló lényeget. És ha közben megáll a toll a kezedben, gondold át, hogy nem az idődet fogod-e pocsékolni ismét egy olyan állására való jelentkezéssel, aminek a kereteibe nem illesz bele.

5. Utánanéztél?

Ki ő és hol a telephelye? Hány alkalmazottja van? Nézz utána a munkáltatónak is! A legegyszerűbb, ha rákeresel az interneten. Ha van saját honlapja, böngészd végig és tudd meg, mivel foglakozik, milyen fejlesztéseket tervez. A legtöbb cég megalakította a saját Facebook oldalát is, ahol beszámol a fontosabb eseményekről kicsit közvetlenebb stílusban, és közérthetően. Átböngészve el tudod majd dönteni, hogy lehozod-e az égről a csillagokat csak azért, hogy megkaparinthasd ezt az állást.

6. Álmodozol?

Ugye megfogalmaztad magadnak, hogy márpedig te ennyi és ennyi fizut fogsz kérni? Hogyan határoztad meg az összeget? Utánanéztél annak, hogy a hasonló cégeknél azonos beosztásban levők mekkora fizetést kapnak? Végeztél összehasonlításokat? Ha nem, akkor gyorsan készíts egy kis kimutatást, nehogy csalódás érjen! Az internet a barátod, kis kutatással megtudod, hol mennyiért dolgoznak. Egy dolog, hogy te mit szeretnél, a másik, hogy mit kínálnak. Ha olyan speciális képzettséged van, vagy olyan különleges egyedi tudásod, ami ritka a piacon, előnyben vagy és erős pozícióból kezdheted a bértárgyalásokat.

7. Na, ki a főnök?

El tudsz képzelni egy főnököt, aki ugráltat, vagy inkább a saját időbeosztásodat követed? Ha mindenképpen vállalati állásra pályázol, húzd be a karmaidat, és igazodj az általad választott álomállás elvárásaihoz. Lehet, hogy teamben kell dolgoznod, de az is opció, hogy önálló munkavégzést várnak el tőled. Gondold át, mit vállalsz be, és dönts okosan! Lehet, hogy neked a távmunka jön be?

És még egy plusz javaslat! Nézz utána, hogy milyen ruházatot viselnek az általad megcélzott álláskörben! Ha a gardróbodban ilyennek híre-hamva sincs, irány a pláza, és töltsd fel az alapvető ruhadarabokkal a szerényedet. Egy megfelelő öltözék az állásinterjún is önbizalmat ad!

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading