kép

A 3+1 legsúlyosabb hiba, amit egy állásinterjún elkövethetsz

Egy állásinterjú sokunk számára rutinfeladatot jelent. Azonban rengeteg olyan pont akadhat, ahol egy ilyen beszélgetés félrecsúszhat. Pontatlanság, motiválatlanság, az őszinteség hiánya. Ezek a tulajdonságok mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idő előtt elvágjuk magunkat egy adott cég képviselőinél.

Most megmutatjuk a négy legsúlyosabb hibát, amit sosem szabad elkövetned akkor, ha valóban szeretnéd, hogy te is megkapd álmaid munkáját!

Előre nem jelzett késés

Az állásinterjúd az első olyan benyomás leendő munkáltatód irányába, ami alapján megítélheti személyiséged és dönthet arról, szeretne-e a jövőben együtt dolgozni veled, vagy sem. Hogyan győzhetnéd meg őt arról, hogy precíz és megbízható munkaerő vagy, ha már a saját állásinterjúdról is sikerül elkésned?

Adódhatnak természetesen olyan helyzetek, amikor rajtad kívül álló okokból nem tudsz időben megérkezni a megbeszélt időpontra. Lerobbant az autód, dugóba kerültél, vagy problémák adódtak a tömegközlekedéssel. Ezek hétköznapi dolgok, melyek bárkivel megtörténhetnek. Azonban a te szempontodból sem lesz kínos a késés, ha időben jelzed a cég felé, hogy önhibádon kívül nem tudsz odaérni az interjúra, és ha lehetséges, várjanak rád néhány percet, vagy tolják át a beszélgetést egy későbbi időpontra.

Nem megfelelő öltözék

A legtöbb cég ma már nem ragaszkodik ahhoz, hogy az állásinterjún öltönyben és nyakkendőben jelenj meg, azonban a munkakörhöz illő, szakmailag kifogástalan öltözék a munkáltatók többségénél továbbra is jó pontot jelent. Tiszta nadrág, csillogó cipő, vasalt ing. A rendezett és ápolt megjelenéssel megmutathatod leendő főnökeidnek, hogy ha téged választanak a feladatra, a munkád során is precíz, pontos és megbízható leszel.

Hiányos tudás

Tételezzük fel, hogy az állásinterjú napján minden a megfelelő kerékvágásban halad. Időben felébredsz, szépen felöltözöl, késés nélkül megérkezel a megbeszélt helyszínre. Akad azonban valami. Egyetlen apró, ámde nagyon fontos dolog, amiről mégis megfeledkeztél. „Mit tud cégünkről?” –hangzik el a mindent eldöntő kérdés, te pedig csak ülsz, nézel magad elé, és alig tudsz ezzel kapcsolatban összekaparni néhány mentőgondolatot szürkeállományod mélyéről.

Fontos, hogy egy állásinterjún legalább két-három, összeszedett mondatban tudj beszélni az általad megpályázott pozíciót kínáló cég tevékenységéről, valamint arról, mért éppen hozzájuk adtad be jelentkezésedet. Ellenkező esetben a munkáltató komolytalannak és motiválatlannak tarthat, és ez jelentősen csökkentheti esélyeid a nálad felkészültebb, tájékozottabb jelöltekkel szemben.

Csak az igazat, a színtiszta igazat!

Szeretnél elhelyezkedni egy biztos, jól fizető munkahelyen, azonban úgy érzed, korában szerzett szakmai tapasztalatod nem elegendő a pozíció betöltésére? Úgy gondolod, segítene, ha önéletrajzodat némileg feldobnád, és kiegészítenéd pár olyan kitétellel, melyek nem feltétlenül igazak, de jobb színben tüntethetnek fel a kiválasztás során? Miért ne? Elvégre úgysem fog senki utána nézni annak, hogy évekkel ezelőtt hol, és milyen feladatkörben dolgoztál pontosan.

Ha valóban így gondolnád, ki kell, hogy ábrándítsunk: egy jól megszervezett interjú során általában fény derül a hazugságokra. Ha kiderül az, hogy az önéletrajzodban leírt dolgok nem igazak, vagy csak részben fedik a valóságot, rendkívül kellemetlen helyzetbe sodorhatod magad, és biztos lehetsz abban, hogy elveszíted interjúztatóid irányodban megelőlegezett, értékes bizalmát. Csakis az igazat, a színtiszta igazat mondd!

hozzászólás írása


Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük