kép

5+1 dolog, amit önéletrajz írása során jobb, ha elkerülsz!

Az álláskeresés alapvetően nehéz feladat. Azonban még nehezebb, ha Te magad is korlátokat állítasz a saját sikereid elé.

Fontos, hogy odafigyelj arra, hogy leadott önéletrajzod minden szempontból rendben legyen, hiszen a toborzást végző dolgozók vagy cégvezetők rengeteg CV-t kapnak egy nap, melyek nagy részének átfutására átlagosan egy-két percet tudnak csak szánni.

Most adunk neked pár jótanácsot azzal kapcsolatban, hogy mik azok a dolgok, melyeket mindenképp érdemes elkerülnöd akkor, ha nyerő önéletrajzot szeretnél küldeni álmaid állásajánlatára!

Átgondolatlan struktúra

Egy önéletrajz esetében fontos a logikus felépítés. Az akár figyelmetlenségből, akár újító szándékból kaotikusan szerkesztett CV-kkel a HR-esek nagy valószínűséggel nem fognak bíbelődni, hiszen nap, mint nap több tíz, vagy nagyobb vállalatok esetében akár több száz levél is befuthat hozzájuk.

Fontos tehát, hogy bemutatkozásodat letisztult formában, egy logikus gondolatmenet mentén építsd fel, és a végeredmény könnyedén átlátható, gyorsan olvasható és értelmezhető legyen.

Nem a tárgyhoz tartozó munkatapasztalatok

Mindegyikőnkkel megeshet, hogy élete bizonyos szakaszaiban szakmájától eltérő állást kell vállalnia. Azonban annak, ha önéletrajzodban minden ilyen, az általad megpályázott pozícióhoz egyáltalán nem kötődő tapasztalatot beleírj, gyakorlatilag semmi értelme.

Nem korábbi munkahelyeid száma az, ami egy munkáltatót le fog nyűgözni, sokkal inkább a releváns szakmai tapasztalat, és a bizonyos cégeknél eltöltött éveid száma hozhatnak versenytársaiddal szemben nyerő pozícióba.

Túlzottan rövid munkatapasztalat

Ugyanúgy, ahogyan az irreleváns munkatapasztalatot, a túlzottan rövid ideig betöltött pozíciókat sem érdemes beleírnod a CV-be. Az egy két hétig, vagy egy-két hónapig vállalt állások ugyanis alapvetően két érzést válthatnak ki leendő munkaadódból: vagy nem vagy elég kitartó, vagy pedig nem voltál megfelelő az adott pozíció betöltésére.

Valótlan állítások

Evidensnek hangzik, sokan azonban mégis elkövetik azt a hibát, hogy megpróbálnak füllenteni, nagyot mondani önéletrajzukban. A kisebb és a nagyobb hazugságokat viszont -bármennyire is szeretnénk megkapni egy megpályázott pozíciót- minden esetben kerüljük!

Ha az állásinterjú alkalmával esetleg nem, de a betanítás vagy a munkakezdés során nagy valószínűséggel fény derül majd az igazságra, ez pedig nem csak minket, de munkaadónkat is rendkívül kellemetlen szituációba sodorhatja.

Gyenge helyesírás

Apróságnak tűnik, azonban könnyedén meglehet, hogy egy jó állásajánlat a pongyola módon szerkesztett, helyesírási és stilisztikai hibákkal megírt önéletrajzon csúszik el. Fontos, hogy leadás előtt mindig ellenőrizd a CV-det, és próbáld meg a lehető legkisebb helyesírási hibát is elkerülni.

Az ilyen jellegű bakik ugyanis azt a látszatot kelthetik, hogy figyelmetlen, ebből adódóan pedig

megbízhatatlan vagy, és nem feltétlenül Te vagy az, aki alkalmas a hőn áhított pozíció betöltésére.

Túlságosan hosszú magyarázat

Nem feltétlenül kell hosszú sorokon keresztül részletezned azt, korábbi munkahelyeiden milyen feladatokat bíztak rád főnökeid. Elég megfogalmaznod egy rövid mondatban, néhány frappáns szóban megfogalmaznod mondanivalódat, hiszen, mint ahogyan ezt már korábban is említettük, a HR-esek nem feltétlenül szeretnek kisregényeket olvasni.

Éppen ezért figyelj oda arra, hogy CV-d minden esetben csak a legszükségesebb adatokat tartalmazza, melyekről, ha az általad megpályázott állással kapcsolatban relevánsak, később, az állásinterjú során az illetékesek nagy valószínűséggel úgyis ki fognak majd faggatni.

hozzászólás írása


Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük