kép

5 tuti tipp annak érdekében, hogy otthonról is hatékonyan végezhesd a munkádat.

Az elmúlt évtizedben a munka világa lényegesen átalakult. Míg régen általánosnak számított az állandó munkakörnyezet és a kiszámítható napirend, addig napjainkban már egyre többen döntenek úgy, hogy az irodai körülmények helyett az otthoni munkvégzést választják.

A home office-nak egyértelműen megvannak a maga előnyei, azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy az otthoni környezetben történő munkavégzés nem csak játék és mese, hiszen nagymértékben csökkentheti a munka irányában mutatott motivációnkat és produktivitásunkat.

Ha néha úgy érzed, ellustulsz a számítógép előtt ülve, ne aggódj, ezzel nem agy egyedül. Most viszont mutatunk neked néhány alapvető ötletet, amik segíthetnek abban, hogy otthonról is produktívan és hatékonyan tudd ellátni munkaköri feladataid.

Találd meg a megfelelő helyet a munkavégzésre

Mindnyájan más körülmények közt szeretünk dolgozni és vagyunk igazán produktívak. Van, aki csak teljes csendben tud kiteljesedni, de akadnak köztünk olyanok is, akiknek szükséges lehet némi háttérzaj a munkavégzéshez. Éppen ezért fontos, hogy mielőtt belevágnál az otthoni munkavégzésbe, alakíts ki magadnak egy olyan, nyugodt sarkot, ahol a körülmények segítenek téged abban, hogy effektíven dolgozhass.

Tanácsos a televíziótól és egyéb zavaró körülményektől távolabb elhelyezkedned, és a lakás azon pontjától is tartózkodj, mely a munka utáni pihenésre szolgál.

Dolgozz tiszta és rendezett asztalon

Munkaasztalod kialakítása során figyelj oda arra, hogy csak a napközbeni teendők elvégzéséhez feltétlenül szükséges dolgokat tárold rajta. Minél több a felesleges kacat, annál könnyebben terelődhet el a figyelmed az aktív munkáról, és annál valószínűbb, hogy ki fogsz csúszni a fontos határidőkből.

Írj listát a napi és heti teendőkről

Mielőtt belekezdenél a hét eleji teendőkbe, szánj tíz percet arra, hogy összeírd a fontos, elvégzendő feladatokat. A listából készíts napi lebontást, ami segít abban, hogy hatékonyan tudd beosztani munkaóráidat és minden feladatra elég időd maradjon, mielőtt eljön a hétvége.

Tarts szünetet

Ha eljön a pihenés ideje, kelj fel a székből, mozgasd meg tagjaidat. Főzz egy kávét, igyál egy pohár vizet, vagy épp nyomj le néhány fekvőtámaszt. A lényeg, hogy pihenőidődet töltsd aktívan, és a közösségi média böngészése helyett frissülj fel testileg és lelkileg egyaránt, hogy az íróasztalhoz visszatérve hatékonyan és gördülékenyen folytathasd majd napi teendőidet.

Találd meg a kommunikáció leghatékonyabb módját

Attól függetlenül, hogy otthonról dolgozol, ugyanúgy tudnod kell kommunikálni kollégáiddal és főnököddel. Ennek legegyszerűbb módja a telefonos összeköttetés lehet, azonban tudnod kell, hogy az állandó telefonos elérhetőség sok stresszel és idegességgel is együtt járhat. Éppen ezért érdemes inkább a különböző chat-alkalmazásokra és az elektronikus levelezésre koncentrálni, a telefont pedig meghagyni azokra az esetekre, amikor valóban valami olyan problémát kell lekommunikálnotok, melynek megoldása nem tűr halasztást.

Otthonról történő munkavégzés esetén ráadásul nem csak munkatársaiddal, de a környezetedben élőkkel is meg kell tanulnod megfelelő módon kommunikálni. Fontos, hogy megértesd velük azt, hogy attól függetlenül, hogy otthon vagy, nem vagy szabadságon, és ugyanúgy dolgoznod kell, mint bármelyik másik, átlagos munkanapon.

hozzászólás írása


Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Uploading